Hoppa till huvudinnehåll
Vindkraft

Lursäng

Lursäng
Kommun :

Tanum

Antal vindkraftverk :

3

Totalhöjd :

200 m

Beräknad årsproduktion :

53,5 GWh

Total effekt :

19,8 MW

Driftsatt :

2024

Turbinleverantör :

Siemens Gamesa

I Tanums kommun äger och driver Rabbalshede Kraft vindpark Lursäng. Projektet initierades redan 2008, mycket tack vare ett stort intresse från markägare i trakterna. Sedan dess har mycket hänt, tack vare att teknikutvecklingen i vår bransch går snabbt. Möjligheten att bygga högre verk gör att vi idag kan producera lika mycket energi med färre verk än de fem som ingick i planen från början. Därför består parken nu av tre vindkraftverk med en totalhöjd på 200 meter och en installerad effekt på 6,6 MW per turbin.

Då parken ligger i södra Sverige bidrar den med ett viktigt tillskott av förnybar el i elprisområde 3 som i dag har ett underskott på elproduktion.

Parken utvecklades i egen regi av oss på Rabbalshede Kraft, parallellt med den närliggande vindparken Femstenaberg i Strömstads kommun. Vår kontrakterade anläggningsentreprenör var Kanonaden Entreprenad AB, och vindkraftverken levererades av Siemens Gamesa. 

Vindparken driftsattes i januari 2024 och Rabbalshede Kraft finns kvar som långsiktig ägare och utvecklare.

Tack till er som deltog på invigningen den 25 maj! 

Parkerna Femstenaberg och Lursäng invigdes lördagen den 25 maj. Det blev en fantastisk dag med många lokala inslag. Det Strömstadbaserade bandet Dock Station stod för underhållningen, Rossöboden bjöd på god mat och Strömstad löparklubb arrangerade en löpartävling för både stora och små. Under invigningsceremonin talade Kent Hansson (S) och Liselotte Fröjd (M), kommunstyrelsens ordförande i Strömstad respektive Tanums kommun, om vikten av förnybar elproduktion och vindparkernas betydelse för lokala industrisatsningar. Läs mer om invigningen här!

Utvecklingskraft

Vi har alltid tagit en långsiktig position i våra vindkraftsprojekt och de lokala relationerna och behoven ligger oss varmt om hjärtat. I samband med invigningen lanserade vi därför Utvecklingskraft. Vi vill bidra till att lokala utvecklingsprojekt kan bli verklighet på ett långsiktigt och hållbart sätt. Kort och gott är det vårt sätt att ge tillbaka till det lokala samhället. 

För vindparkerna Femstenaberg och Lursäng har vi avsatt 150 000 kr per år som föreningar som verkar i parkernas närområde kan ansöka om bidrag ifrån. Ansökan är öppen från den 25 maj till och med den 31 augusti. 

Läs mer och ansök här!

Björkemosse
Kulturmiljö Björkemosse

I närheten av vindpark Lursäng ligger det välbevarade kulturmiljöområdet Björkemosse. För att tillgängliggöra området har en digital karta över hällristningar, stensättningar och gravfält tagits fram i samarbete mellan Strömstad kommun, Kulturlandskapet och Rabbalshede Kraft.

I samband med etableringen av vår vindpark Lursäng i Tanums kommun åtog vi på Rabbalshede Kraft oss att bekosta en insats för kulturmiljön i närområdet. Kulturlandskapet anlitades för att utreda formerna vidare och resultatet är en karta med bilder och uppdaterade beskrivningar över de kulturlämningar som finns i området.

Läs mer om kulturmiljön här. 

Bilder

FRÅGOR?

Kontakta oss så berättar vi mer!

Teknisk Förvaltare
Fredrik Bernhardsson
Fredrik Bernhardsson

Relaterade projekt och anläggningar

Vindkraft
Femstenaberg

Femstenaberg

På Rabbalshede Kraft tror vi på ett system där vi nyttjar flera förnybara energislag för att skapa en pålitlig helhet som kan leverera grön energi året runt. Därför har vi som ambition att utveckla...
Vindpark Femstenaberg