Hoppa till huvudinnehåll
Vindkraft

Femstenaberg

Vindpark Femstenaberg
Kommun :

Strömstad

Antal vindkraftverk :

7

Totalhöjd :

200 meter

Beräknad årsproduktion :

121 GWh

Total effekt :

46,2 MW

Driftsatt :

2024

Turbinleverantör :

Siemens Gamesa

I Strömstad kommun äger och driftar Rabbalshede Kraft vindpark Femstenaberg. Projektet initierades redan 2008, mycket tack vare ett stort intresse från markägare i trakterna. Sedan dess har mycket hänt, tack vare att teknikutvecklingen i vår bransch går snabbt. Möjligheten att bygga högre verk gör att vi idag kan producera lika mycket energi med färre verk än de 16 som ingick i planen från början. Därför består parken av sju vindkraftverk med en totalhöjd på 200 meter och en installerad effekt på 6,6 MW per turbin.

Då parken ligger i södra Sverige bidrar den med ett viktigt tillskott av förnybar el i elprisområde 3 som i dag har ett underskott på elproduktion.

Parken utvecklades i egen regi av oss på Rabbalshede Kraft, parallellt med den närliggande vindparken Lursäng i Tanums kommun. Vår kontrakterade anläggningsentreprenör var Kanonaden Entreprenad AB, och vindkraftverken levererades av Siemens Gamesa.

Tack till er som deltog på invigningen den 25 maj! 

Lördagen den 25 maj var det dags för invigning av vindparkerna Femstenaberg och Lursäng. Det blev en fantastisk dag med många lokala inslag. Det Strömstadbaserade bandet Dock Station stod för underhållningen, Rossöboden bjöd på god mat och Strömstad löparklubb arrangerade en löpartävling för både stora och små. Under invigningsceremonin talade Kent Hansson (S) och Liselotte Fröjd (M), kommunstyrelsens ordförande i Strömstad respektive Tanums kommun, om vikten av förnybar elproduktion och vindparkernas betydelse för lokala industrisatsningar. Läs mer om invigningen här!

Utvecklingskraft

Vi har alltid tagit en långsiktig position i våra vindkraftsprojekt och de lokala relationerna och behoven ligger oss varmt om hjärtat. I samband med invigningen lanserade vi därför Utvecklingskraft. Vi vill bidra till att lokala utvecklingsprojekt kan bli verklighet på ett långsiktigt och hållbart sätt. Kort och gott är det vårt sätt att ge tillbaka till det lokala samhället. 

För vindparkerna Femstenaberg och Lursäng har vi avsatt 150 000 kr per år som föreningar och andra som verkar i parkernas närområde kan ansöka om bidrag ifrån. Ansökan stängde den 31 augusti 2024. Vi ser fram emot att läsa alla ansökningar!

Läs mer här!

Från vindpark till energipark

Vi vill vara med och driva utvecklingen för effektiva och hållbara lösningar framåt. Därför tittar vi på hur vi kan utveckla våra parker från rena vindparker till energiparker där vi, utöver vindkraft, även adderar andra tekniker - och Femstenaberg är först ut. Här planerar vi för en solanläggning om 30 MW och batterilagring med en kapacitet på 20 MW/MWh. Läs mer om energiparken och planerna för sol- och batterianläggning här: 

Energipark
Femstenaberg

Femstenaberg

Vår första energipark! Vi vill vara med och driva utvecklingen för effektiva och hållbara lösningar framåt. Därför tittar vi på hur vi kan utveckla våra parker från rena vindparker till energiparker...
Vindpark Femstenaberg

Bilder

FRÅGOR?

Kontakta oss så berättar vi mer!

Teknisk Förvaltare
Fredrik Bernhardsson
Fredrik Bernhardsson

Relaterade projekt och anläggningar

Solkraft
Femstenaberg

Femstenaberg

I anslutning till vår befintliga vindpark i Femstenaberg i norra Bohuslän planerar vi nu att addera en solcellspark på upp till 30 MW. När solcellsparken står klar beräknas den producera närmare 30...
Solpaneler
Energipark
Femstenaberg

Femstenaberg

Vår första energipark! Vi vill vara med och driva utvecklingen för effektiva och hållbara lösningar framåt. Därför tittar vi på hur vi kan utveckla våra parker från rena vindparker till energiparker...
Vindpark Femstenaberg
Batterier
Femstenaberg

Femstenaberg

I Femstenaberg i Strömstad kommun utvecklar vi just nu vår allra första energipark där vindkraft och solkraft kompletteras med batterilagring. Under våren 2024 fattade vi ett investeringsbeslut om att...
Batterilagring, blixtar